Allahyarham Tuan Haji Abas Bin Tosari

Allahyarham Tuan Haji Abas Bin Tosari
Kesabaran dalam mengharungi kehidupan..Eleng-eleng wong urip singati-ngati..AL-FATIHAH

Tuesday, February 23, 2010

ELENG-ELENG PANGANAN BIYEN.....(jowo karo banjar)

SALAM KABEH...IKI ENENG ELENG-ELENGAN PANGANAN WONG BIYEN...ORA KISAHLAH WONG BANJAR OPO WONG JOWO...
SEKADAR UNTUK PENGETAHUAN GENERASI KINI...

Terimakasih kepada Bain (BB) dan Main dari http://pekanmedan.blogspot.com/ atas post yang mengimbau sejarah..

WADIK..
Aku bukan urang banjar, handak besurah banjar bisak ai..tp sa'ikit2 hajak...
Wadik...inyak sarupa mcm pekasam tp wadik hingkat bertahan 6-12 bulan...sabab cara ma'ulah nyak kadak sarupa...lg satu iwak nang biasak di ulah wadik ialah iwak sapat/puyu/talapia

Cara ma'ulah wadik

- iwak sapat/puyu/talapia
- uyah nang ganal2 (kasar)
- asam gelugor/asam kaping
- baras basangan, di ulah samo (ditumbok.di giling halus)
- cabai karing
- bawang halui
- gula (amun sukak)


Proses

- iwak di siangi, basuh iwak hingga langis, tes kan satumat kamudian iwak dibarasi, andaki uyah. Jgn kalupanan andaki juak dlm parot iwak
- Taburkan uyah dalam guri/wadah, susun ikan selang seli wan uyah
- biar di paja 3-5 hari
- talah 3-4 hari, tuskan banyu wadik. imbah tu jarang banyu wadik tuh
- kabohkan samo, cabai karing, bawang halui, gula wan iwak. Masukkan banyu wadik td
- paja sakurang2 nya saminggu, inyak hanyar nyaman dimakan



*masa maulah wadik gula jgn bnyk sgt, jika talabih gula bila digoreng iwaknya jd hirang bangat.
amun kulaan handak, hingkat aku padahkan ka abg ku, inya bisa ma'ulah wadik...nyaman bangat..
Amun di hantus harik2, talah saunya'an 15 ekong iwak sabulan (aku le tu...)
p.s: sorry basurah banjar campur melayu

Gaplek, Gatot dan Tiwol

Sebenarnya dah lama saya rindukan makanan zaman kanak2 dahulu, makanan hasil dari tangan emak kita sendiri,...makanan yg saya nak ckp ni biasanya popular masa banjir sbb bahan mentahnya senang didapati dengan banyak pada masa itu...sbbnya kalau tak di cabut jadi busuk pulak, dari busuk buat benda lain...sedap wak.....



Gaplek



Untuk membuat Gaplek sangat mudah, mula2 kupas kulit ubi kayu, kemudian di jemur selama 5-7 hari atau hingga sekering-keringnya....setelah itu ubi kayu tadi di giling atau di tumbuk hingga lumat/halus seperti tepung.....senang kan...


Gaplek ini boleh di buat/di olah menjadi makanan yg sedap antaranya ialah GATOT dan TIWOL....

GATOT

Bahan utama Gatot ialah tepung Gaplek

Cara membuatnya:

Mula2 tanak Gaplek itu hingga masak, kemudian bubuh gula secukup rasa agar berasa manis2 gitu, Setelah tanak Gaplek yg di campur dengan gula tadi taburkan parutan kelapa (lebih enak kalau kelapa itu agak2 tua dan agak2 muda), taburkan ke atas campuran tadi mengikut citarasa sendiri,....kemudia bubuh garam secukup rasa...gaulkan semuanya......siap untuk dihidang dan di makan...



TIWUL
Yang ini saya tak berapa ingat samada ia sama atau tak dengan Gatot (hehehehe) sbb cara membuatnya agak serupa

Bahan:

Tepung Gaplek (mengikut keperluan)

Air mendidih

Parutan Kelapa

Garam


Cara membuatnya:

Siapkan tepung Gaplek..., gaulkan dengan parutan kelapa (kuantiti, ikut kemahuan masing2) dan garam, tuangkan sedikit demi sedikit air mendidih kedalam tepung gaplek itu. Gaulkan campuran tepung Gaplek tadi hingga sebati dengan air, jgn gunakan air yg terlalu banyak sebab kita nak jadikan campuran tadi 'merengkel' (bahasa melayunya ape yer)
Setelah selesai kukuskan campuran tadi sehingga tanak/,masak. Kalau nak sedap lagi alaskan pengukus tadi dengan daun pisang, enak dan wangi juga amat menyelerakan

SEMOGA IANYA MENJADI INGATAN UNTUK CUCU-CICIT SEMUA....KALAU NAK CUBA BOLEH..LEBIH LANJUT JUMPA MBAH ...

No comments:

Post a Comment